Allt du behöver veta om kollo

När kommer ansökningsblanketten? Ansökningsblanketten skickas ut till alla Malmös skolor och förskolor under vecka 45, sedan bestämmer skolorna själv när de delar ut blanketten till barnen. Vi skickar ut en blankett till alla barn som går på skolan i förskoleklass upp till årskurs 6.

När kan kan vi söka till kollo? För att komma med i första urvalsprocessen behöver ni lämna in ansökningsblanketten till sjuksköterskan på skolan senast den 19 januari 2021, skulle sjuksköterskan inte vara där just den dagen så lämna in den ändå då skolan har en vecka på sig att lämna in blanketterna. Går ditt barn i förskolan skickar ni in ansökan via brev till adressen på baksidan. Stiftelsen tillämpar inte först till kvarn så ni behöver inte stressa med att lämna in ansökan. Skulle ni missa sista ansökningsdatumet så är det ingen katastrof då vi tar emot ansökningar hela våren och sommaren och tillsätter platser efterhand de sker avhopp.

Vad kostar det att åka på kollo? 13 dagar kostar 1350kr per barn 10 dagar kostar 1150 kr per barn 6 dagar kostar 950 kr per barn

Vilken period är det lättast att få plats på? Vilken period som är lättast att få plats på varierar från år till år samt hur många barn som söker. För att öka chanserna att få en plats så rekommenderar vi att ni fyller i alla de perioder och platser ni kan tänka er då det ökar er chans att få en plats.

Hur går urvalsprocessen till när ni väljer vilka som får åka på kollo? Vi har ett tydligt uppdrag från vår styrelse som grundar sig i Stiftelsens stadgar. Vårt uppdrag är att ge barn från hela Malmö möjlighet att åka på kollo. När vi gör urvalet så är målet att ha lika många barn från alla skolor i Malmö,
lika många barn från varje årskurs F-6, hälften tjejer hälften killar, inte för många som känner varandra sedan innan då gruppdynamiken inte brukar bli bra då, vi tar även hänsyn till sökande syskon och önskemål om vänner i den mån det går. Har vi många barn från en skola och årskurs lottar vi och tar hänsyn till eventuella önskemål.

När får jag svar på om jag fått plats på kollo? Ni får svar om ni fått plats på kollo vecka 10, dock senast den 15 mars. Vi skickar hem ett kuvert med besked och information till ALLA som sökt till kollo, har ni inte fått något besked den 15 mars så avvakta några dagar innan ni hör av er till oss då det oftast beror på postgången.

Hur tackar vi JA till kolloplatsen? Ni tackar ja till kolloplatsen genom att betala in kolloavgiften till vårt bankgiro senast den 30 april, eftersom vi får in upp emot 1500 betalningar har vi tyvärr inte möjlighet att bekräfta att er betalning kommit in utan vi hör av oss till er om vi skulle sakna betalningen.

Hur tackar vi NEJ till kolloplatsen? Ni tackar nej till kolloplatsen genom att skicka ett mejl till kollo@malmo.se senast den 31 mars, vi ber er att avboka platsen så snabbt som möjligt då vi ofta har många barn på kö som då får chansen att åka på kollo.

Vad får vi för information när vi får besked om kollo? Om ni får plats på kollo kommer ni få hem ett kuvert med ett placeringsmeddelande där informationen om vilken period ni fått plats på, vilken stuga, när och varifrån ni åker till kollo samt hur ni betalar. Ni får en packlista där det står vad ni ska packa ner, ni får en medicinsk informationslapp att fylla i samt en broschyr om kollo med all information som behövs.

Hur reser barnen till kollo? Barnen åker gemensamt med bussar till kollo som utgår från Jägersros travbanas parkering. Vilken dag och tid ert barns buss går står på placeringsmeddelandet.

Får barnen ha med sina mobiler på kollo? Nej, vi har ett helt elektronikfritt kollo så mobiler och annan teknisk utrustning så som smartklockor, spelkonsoller och surfplattor får stanna hemma. Hos oss vill vi att barnen är ute och leker med varandra.

Hur får vi tag på vårt barn om de inte får ha mobiler? Varje stuga har en stugtelefon som personalen alltid har med sig, telefonnumret till den får ni vid bussarna när barnen åker till kollo.

Vilka är ledarna som jobbar på kollo? Liksom bland barnen önskar vi att mångfald även speglas i våra anställda ledare, som krav har vi dock att det tidigare arbetat med barn och unga. De flesta som arbetar hos oss under somrarna är studenter och ofta läser de till lärare, förskollärare, socionom eller andra ”människoyrken”. Många av de som arbetar hos oss arbetar flera sommrar i rad och mellan 70-80% av personalen brukar vara återkommande. All personal som arbetar hos oss visar varje år ett utdrag ur belastningsregistret innan de börjar arbeta, detta gäller givetvis även våra Ung i sommar-praktikanter.

Hur ser en dag på kollo ut? En vanlig dag på kollo är nästan omöjligt att beskriva då planeringen för dagen kan se väldigt olika ut men nedan hittar ni ungefär hur en dag ser ut:

08:00 Barnen väcks

08:30 Frukost

09:30-12:00 Förmiddagsaktivitet

12:00 Lunch 

13:00-14:00 Siesta, barnen vilar och gör lugna aktiviteter

14:00-15:00 Eftermiddagsaktivitet

15:00 Mellanmål

15:30-18:00 Eftermiddagsaktiviteter

18:00 Middag

19:00-21:00 Kvällsaktivitet

21:00 Nattmacka

21:30-22:00 Sovtid med nedvarvning med sagoläsning, ljudbok eller musik

Kollos aktiviteter ska spegla glädje, lust och nyfikenhet och vi lägger stor vikt vid alla barnen ska ha kul hos oss. Nästan alla aktiviteter vi har sker utomhus och vi vill utnyttja vår vackra natur så mycket det går. Aktiviteter hos oss kan vara skattjakter, kojbyggartävling, fotbollsturnering, vattenkrig, kanotpaddling, disco, sova utomhus i tält eller vindskydd, odling, dans, brännboll, tipsrundor, minigolf, skogsbingo och så klart sol och bad i massor!